STOCKHOLM – Björn Ulvaeus, en av de två B:na i ABBA, satte sig ned med Speakeasy en solig sommardag i centrala Stockholm vid ett Hipsterkafé. Stället ligger precis runt hörnet från huvudstadens livliga klubbscen, som har kläckt flera globala musikunderverk de senaste åren, bland annat det svenska huset Mafia och Avicii.
Sverige har länge spelat en uppförstorad roll i den globala musikindustrin, som ger en mängd låtskrivare, producenter, tekniska innovationer och framgångsrika artister.
Ett gediget musikaliskt utbildningssystem, allmänt välstånd och en skicklighet i att imitera har alla nämnts som föregångare. Men en av patriarkerna till den svenska popmusiken har en annan förklaring: gudlöshet.
Ulvaeus, nu 68 år gammal och långt bort från hans ABBA dagar, talade i en omfattande intervju om sin uppfattning att avsaknaden av en religiös kultur här är en berggrund till svenskt kreativitet.
”Sverige är ett öppet, liberalt, sekulärt och demokratiskt land”, säger han. ”Vi strävar efter att uppnå jämställdhet, vi är framåtblickande och vägrar att man dras tillbaka till sociala konstruktioner, som religion.”
Medan ABBA aldrig gjorde några allvarliga politiska uttalanden med sin musik, har Ulvaeus själv vuxit fram som en kontroversiell social kommentator under de senaste åren. Mindre känt utanför Sverige är hans sekulariserade vyer och hans ivriga kritik av religioner.
Som en aktiv medlem i Humanisterna, den svenska medlemsorganisationen i Internationella Humanist och Etikunionen, säger han att religion begränsar kreativiteten.
Religionen är roten till så mycket elände i världen, och jag har alltid tyckt att det är brist på kritik mot den.
Ulvaeus är angelägen om att betona att hans kritiska syn på religion inte är riktad mot enskilda utövare av religioner eller någon särskild tro. Men han är inte rädd att ropa ut det han ser som kulturell smärta härrörande från religionen .
Titta på allt elände i Mellanöstern till exempel! Alla dessa länder har islam som gemensam nämnare, och alldeles för få vågar kritisera islam som ideologi, och vad den gör mot dessa länder. Jag vet att jag kan få ett slag i ansiktet för att säga dessa saker, men min övertygelse är att mindre religion i världen skulle vara bättre. ”
Ulvaeus diskuterade också bandet som gjorde honom rik och berömd .
Gruppen var inte alltid älskad i sitt hemland. ABBA , som slog igenom i Eurovisionsschlagerfinalen, och hade sina skördedagar på 1970-talet , samtidigt som USA kämpade i Vietnamkriget och en högljudd vänsterextrem och antikapitalistisk musikrörelse svepte ned över den nordiska nationen. Det var inte som att ses som en del av anti- etablissemanget.
För vänsteraktivister i Sverige på sjuttiotalet blev vi Antikrist, minns Ulvaeus. Han tillägger att gruppen anklagades för att vara kommersiell och ytlig.
Detta var allt om hans politiska roll, men ni kan läsa mer om musiken se en video m.m på Speakeasy på engelska HÄR
